Hundaggressivitet

Det finns en sak som gör mig som blivande och nuvarande hundägare riktigt ledsen. Och det är snacket om "kamphundar" och "aggressivitet". Jag säger inte att dessa två begrepp inte existerar, för det gör dem. Vet du varför?

För att ägaren till hunden är så lat och så dum i huvudet att den inte lär sig sin hund. Ska jag uttrycka det på ett bättre, mer snällt sätt? För att en människa inte kollar upp hundrasen de väljer och hur man bäst komunicerar med den, och lär sig det. För att man tror att man kan och vet, utan att vilja lära sig. Man ser djuret som ett sällskap, en del av sitt liv, inte som ett eget liv i ens egen familj.

Ta "kamphundar" och analysera begreppet. Vart kommer det ifrån, och vad innebär det? Svaret är för många självklart: Hundar som avlats för att slåss med varandra, för att kampa. Ja, det är rätt, men vad innebär det?
Som ägare till en så kallad "kamphund" måste man veta det. Jag tvivlar starkt på att de flesta vet om det. Man tycker att amstaffen är jättesöt, mastiffen är vacker elelr bulldoggen söt. Det är dem. Men de är också hundar som avlats för att visa få tecken på aggressivitet innan de väl hugger. Och varför hugger dem? De har avlats till försvar och till att reagera i trängda situationer.

Istället för att börja förbjuda raser, raser vi själva tagit fram och borde ta ansvar för, ta ansvar. Använd inte lagen som förbud, för det drabbar inte kriminella jävlar som hetsar sina hundar, utan vanliga familjer med snälla och älskade hundar. de är dem det finns flest av, men de är dem man inte ser när man skriker efter ett förbud. Kommer ni ihåg amstaffen Milo som det snackades om i Norge? Alla tyckte så synd om honom, hans familj hade flyttat till Norge och plötsligt fick de veta att rasen var förbjuden och hunden beslagstogs för avlivning. Då bildades facebookgrupper och det skrevs listor i tidningen. Det är detta ni nu vill göra mot Svenska familjer, inte en familj, utan hundratals.

Lagstifta om hudnar generellt då? Fredrik Steen, en av de kändaste hundexperterna i Sverige, förespråkade på sin blogg ett koppeltvång för alla hundar som skulle träda i kraft om hunden inte visade sig lydig eller pålitlig nog. I mina öron låter det vettigt. Inför ett koppel och munkorgstvång på alla hundar, chia hua huor såväl som pitbulls, som träder i kraft om hunden inte godkänts i ett test utfört av kennel eller brukshundsklubben inom en viss tid, säg 14 månader. Är hunden godkänd, ge en speciell bricka med personligt serienr att ha på halsbandet. Visst, det inför ett medarbete för kennelklubbar, brukshundsklubbar och polis, men en ökad trygghet för alla barn och hundrädda. ser man att hunden saknar brickan, eller att den faktiskt har koppel/munkorg vet man att den inte är pålitlig.

Dessutom tvingar ett sådant system hundägare att ta kontakt med klubbar och faktiskt anstränga sig med sin hund. det många hundägare inte förstår är att en hund är ett stort ansvar. Börja ta det ansvaret, och ge hundägaren en chans innan man tar ifrån henne/honom dennes hund. Som sagt, ett förbud drabbar faktiskt fler än de som missköter sig.

Hur många hundbett hör vi om i Sveige varje år? Hur många hundar finns det? Typ 10 hör vi om. Och typ 1 000 000 hundar finns det. Lagstiftning är faktiskt inte det bästa allternativet i alla lägen, gott folk.

De flesta hundproblem är inte stora utan beror på bristande kommunikation och dåligt ledarskap. Jag kan erkänna att jag själv inte i alla situationer vet om jag är ledare över Catchy eller Bointa. Men jag märker en tydlig förbättring i deras beteende efter att ha haft hand om dem ett tag. Ledarskap är ingen självklarhet, och det är just det som dessa "farliga" hundraser behöver. En bra, trygg miljö och en bestämd men kärleksfull ledare.

Artikeln:

Artikeln


Kommentarer
Postat av: Sofie

Grejen är att folk inte ens vet vad "kamphund" är. En kamphund är en hund som faktiskt används i kamp! En pitbull som bor i ett hem med sin familj som sällskapsdjur är INTE en kamphund!

Dessutom är dessa raser som dom vill förbjuda några av de allra mest ledarveka hundar som finns. Dom har avlats fram för att på sekunden lyda sin ledare. Jag blir så jävla trött. Jag känner flera pitbull, amstaff och bullterrier. Helt underbara hundar! Dom är starka, både fysiskt och psykiskt och helt fantastiska! I 99,9% är det människorna (ägarna) som är problemet. I 0,01% handlar det om sjuka hundar. Blir så jävla förbannad!

Dessutom räknar ju folk in rottis i begreppet "kamphund". My ass säger jag! Det är brukshundar, vakthundar.

2010-06-07 @ 00:23:20
URL: http://rideronthestorm.blogg.se/
Postat av: Stefan

skyll aldrig på huden det är ägren det är synd att hunden ska straffas för brottet som ägaren har gjort en bättre sak hade vatt om man skulle genom gå en utbildning för hundar bara en ide eller ngt som man har tillstånd för att ha hund

2010-06-18 @ 18:31:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0