Hotspot/retrivereksem/fukteksem

Har din hund eksem? På facebook frågade Dexters ägare om någon annan hund har drabbats.

Catchy drabbades av något vetrinären beskrev som hotspots för x antal år sedan, efter att under sommaren ha badat en hel del. Det uppstod antagligen på grund utav hennes tjocka underull, vilket hindrade henne från att torka ordentligt. detta kan ha varit i kombination med någon vattenparasit men det är bäst att inte spekulera, eftersom att hotspots kan uppstå av många olika anledningar. Därefter drabbas hon varje sommar, periodvis mer eller mindre.

Dexters ägare var rädd att detta är ärftligt, men efter att ha googlat runt hittar jag inga belägg för det. Däremot är det lättare hänt att vissa raser drabbas, bland annat retrivers. Som ni vet är det både berner sennen och flatcoated retriver i våra små hundar, kända för längre och en aning tätare päls. Beroende på just er hunds gener har de antagligen lättare eller svårare att drabbas, men risken finns. Catchy har haft det i många år, precis som hennes helbror Caddy. Bonita har också haft det (vad jag vet) en gång.

Behandlingen är oftast enkel. Raka det berörda området och håll rent. Mamma brukar tvätta noggrant flera gånger om dagen. Antibiotika brukar kunna skrivas ut av en veterinär, men det brukar gå bra med vilket medel som helst bara det är rengörande. För att förebygga eksem, håll hunden torr allternativt se till att hunden torkar efter bad.

Hotspots är inget farligt, men det kliar och ser läskigt ut. Läs gärna mer om det här.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0