Historian om Slaktarhunden

Intresserad av rottweilerns historia?

Jag engagerar mig mycket i hundrasen rottweiler eftersom jag anser att den idag missuppfattas och lätt hamnar i fel händer. Det som fick mig att intressera mig för rasen var då vi köpt Catchy, Ladys mor. Själv har jag aldrig varit rädd för någon hund, oavsett storleken. jag kände inte till rädslan för rottweilern. Vad hände, som fick mig att just engagera mig i rottisen? Catchy har ju både berner och flat i sig, så varför var det rottisen som tog sig in i mitt hjärta?

Jo, det var de otaliga gångerna barn ochg vuxna kom fram och hälsade. De satte sig ner vid Catchy, lät sig pussas och klappade om henne. Men då jag berättade "...hon är hälften rottweiler" flöt många upp och kastade sig ifrån hunden. I mångas ögon blev hon farlig, då de fick veta blandningen, trots att de nyss älskat henne. Dessa reaktioner fick mig att få upp ögonen för hundrasen. varför är den så fruktad? Finns det sanning i att rasen är farlig?

Därför har jag så när vigt mitt liv åt att rentvå rasens rykte. Idag har jag knappt börjat, men jag skriver en hel del små insändare och artiklar till diverse tidningar i ämnet. Jag har läst varje hundbok jag fått fatt på, diskuterar rasen med varje människa villig att lyssna... och jag märker att det finns en djupt rotad skräck för just hundrasen rottweiler. Konstigt, med tanke på att det är Golden retriver som toppar statistiken på hundar som biter människor.

Jag hittade idag en syn på rottweilerns historia. För er som har en rottisblanning kanske lite av det är av intresse. Har man inte rottweiler, men har fördomar, bör man läsa igenom det. Alla fördomar, oavsett ämne, bygger på okunskap. Det är lätt att tro att en Metzgerhund, "slaktarhund" syftar på någonting vidrigt, när det bara var benämningen på yrkesgruppen som mestadels brukade rasen.  Förekommer det en hund i en skräckfilm, är det oftast rottweilern. Detta spär på rädslan för rottweilern.

Vill du veta vad rottisen kommer ifrån och vad den är till för? Då råder jag dig att skumma igenom en text publicerad av några som borde veta.

http://www.rottweilerklubben.se/index.php/rottweilerns-historia


Länkar till bilderna

Här har ni länkar till bilderna från valpträffen:

Nr 1: http://www.facebook.com/album.php?aid=384857&id=775257941&l=bab13c9b9a

Nr 2: http://www.facebook.com/album.php?aid=384889&id=775257941&l=81bcc14a06 

Nr 3: http://www.facebook.com/album.php?aid=384921&id=775257941&l=13d9fce5e0


Äntligen valpträff!

Tio glada hundar dök upp med mattar och hussar i släptåg. Vi glömde självklart bort att ställa upp alla på ett gruppfoto, så det är en obligatiorisk grej i sommar, när nästa träff blir av! Trots att det var kyligt sken solen, hundarna hade roligt och bullarna smakade jättegott. Tack för att ni kom! Totalt räknade jag tll 10 hundar:

Catchy
Bonita
Bamse
Lady
Lady
Cleo
Nemo
Dexter
Nikita
Bella

Bilder ligger på facebook. Vill ni se alla går ni in på Annie Brickman, sedan foton. Där finns gott om bilder. Några lägger jag även ut här, men sammanlagt är det runt 600 bilder, av varierande kvalité. Kika gärna in! Här nedan ser ni ett axplock...

...

Glöm inte bort att befinna dig på Jennylund kl 15.00 på Lördag...!

En rund i "stan"

Snacka om aktiv dag! Vi hade några ärenden in till Växjö, så vi passade på att gå på stan och ha lite stadsträning och sedan lite aktivering då vi gick runt Växjösjön. Vi har också listat ut att Lady inte alls har problem med bilåkning, vilket vi trodde tidigare. Hon fradgade då hon åkte bil, så vi köpte DAP, ett naturligt lugnande, att använda då vi åkte. Vad hände? Lady började fradga i mängder, floder. Nu när vi har slutat med den där svindyra skäpsprayen, ja, då dregglar hon lite men är hur lugn som helst. Har till och med sovit i bilen. Aldrig mer DAP, säger jag bara!

Idag var Lady tokaktiv. Lady är en väldigt pigg tjej, alltid med spring i benen. Även jämfört med jämgamla hundar är hon ständigt på G. Med henne får man vara försiktig med just aktivering, för hon stressar lätt upp sig och blir hyperaktiv. Då gäller det verkligen att stanna en stund och ta det lugnt, få henne att ta det lugnt! Något som fascinerade henne mycket var ankorna i sjön. Hon ville verkligen jaga dem, eller i varje fall undersöka dem närmare. Det ska bli kul att se henne i Göteborg, när det hela tiden är mycket folk. Vi bor mycket isolerade här ute, tycker jag. Har man tur/otur möter man en person per promenad. Wow.

Nu laddar vi inför i helgen! Ryktet har gått att mamma bakat bullar... och även om inte alla kan komma, hade det varit härligt om så många som möjligt dök upp. Och om ens hund av någon anledning inte får/kan träffa de andra hundarna, kom endå och var med och se kullsyskonen. Det finns ett härligt elljusspår intill ni kan ta hunden ifråga på, om han/hon väntar i bilen. Eller lämna hunden hemma. Det kan vara spännande att se kullsyskonen/småsyskonen/storasyskonen/mamma och eventuellt, om vi har tur, även pappan.

Lite bilder från sjön:Ännu en supermorgon!

Idag var det ännu en supermorgon! Då jag gick morgonrunan fick jag syn på Ladys kompisar, så vi gjorde dem sällskap vid ängens slut. Aida och Leo, schäfer/doberman respektive labbe. Aida var äldst och definitivt flockledare! Lady vek sig hela tiden och det var så tydligt vilka roller de hade i "flocken". Leo var mest intresserad av att spåra en löptik som passerat en stund innan. Vad jag är glad att jag inte har hanhund!

Aida och Lady leker verkligen bra ihop, Leo var ju inte så leksugen idag. Men när han väl fick tag på en pinne (om Aida lät honom få behålla den) lekte dem jage. Då var han snabbast, Aida älkdst och tröttast. Jag minns inte om hon var 6 år eller 9, men jag tror att det var det senare av det. Men Aida kunde både brottas och jaga Lady, vilket unghunden älskade!

Farbrorn på bilden är Aidas ägare, en härlig människa som påminner mycket om Dannes morfar: glad och härlig på alla sätt och vis. Och Lady mindes honom mycket väl: han gav henne massvis med godis förra gången, så gissa vem Lady satte sig intill?

Jag längtar tills i helgen, då det är valpträff. Ni kommer väl? Mamma kommer bjuda på fantastiska bullar... Inbjudan!

Trodde du att du skulle ha en mysig hemmakväll på lördag? Fel!
Du, familjen och främst hunden är bjudna till lek kl 15.00 på Jennylund i Bohus den 26e mars!

Nej, skämt å sido: På lördag välkomnar vi alla nyfikna hundägare (eller bara nyfikna) upp till grusplanen på jennylund för en hundträff. Vi tycker att det ska bli jättekul att se hur stora de små liven blivit! Vi passar på nu då första kullen firar tvåårsdag. Vad tiden gå fort! I sommar tänkte vi ha en större träff, i samband med att första kullen fyller!
Alla är välkomna, barn, vuxna, gamla, hundar, katter, kaniner... fast vi ansvarar inte för katter eller kaniner. Med eller utan hund. Förhoppningsvis blir vi många och får en riktigt trevlig fikastund på Jennylund.

Vi bjuder på fikabröd men ta gärna med en termos kaffe eller annat att dricka!
Mer info kan hittas på gruppen CANNEA på facebook.
Välkomna!


Vägbeskrivning: Kör och parkera vid isbanan eller stallet:
Jennylundsvägen


http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?var=Jennylundsv%e4gen+Bohus

(Länken går till ridhuset, för jag lyckas inte ställa in den bättre. Söker ni på Jennylundsvägen 4 kommer ni rätt direkt. Annars fölt vägen till ridhuset, sväng vin på ridskolan och fortsätt längs parkeringen så ser ni oss!)

Lyckligt hundägande...

Ännu en härlig hundhistoria. vad skulle vi ta oss till utan hundar i samhället?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12744431.ab

Hundträff

Det blir en hundträff den 26e mars! Så boka in den helgen!

Som det är nu står det mellan att antingen vara hos Bamse från kull 1, på Hisingsbacka.
Eller, att vara här i Bohus (samhället valparna föddes i) uppe på grusplanerna på Jennylund, där parkeringen kan vara bättre.

Mamma ska kolla upp med vaktmästarna på Jennylund hur dety är med träningar och matcher.
Tid och plats kommer då senast på onsdag nästa vecka, men boka upp det redan nu!

Det blir fika, och för hundarna mycket lek och bus. Vi vill att hundarna ska kunna vara lösa, så löptikar bör kanske stå över denna gång och vänta tills i sommar. Inavel är ju inte att föredra hur fina hundarna än är! Håll er uppdaterade, antingen i vår grupp CANNEA på facebook eller här på bloggen!

Välkomna! 

Aftonbladet

Ur Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article8719683.ab
Någointing för mamma, som ska bli lärare? ;-)


Ordning – när Oscar är med

Hund i skolan lösningen när barnen bråkade

Problem i klassen?

Glöm überpedagogerna i Klass 9A.

Skicka in jycken Oscar i stället.

De hopplösa eleverna på Cantell Maths and Computing College höll på att driva sina lärare till vanvett.

De stackars lärarna försökte med allt; utskällningar, hot, vädjanden, hemanmärkningar.

Allt var förgäves.

Svårt läge

Desperationen och hopplösheten bredde ut sig. Liksom magsåren och de nervösa sammanbrotten.

Då kom något geni på lösningen:

– Vi kallar in Oscar! Jycken!

???

Japp, dom hörde rätt. Läget var outhärdligt. Så varför inte.

Oscar, en tränad räddningshund med för litet att göra, visade sig snabbt vara frälsaren.

Så fort eleverna visade sina vanliga jävliga jag kopplades Oscar in.

Och vem kunde hålla på att vara taskig, arrogant och aggressiv i det sällskapet.

”Deras bästa vän”

Till och med de värsta klassrumsterroristerna sansade sig när Oscar dök upp.

– När han kommer och viftar på svansen lugnar de sig. Vem kan vara arg med Oscar i närheten, säger Oscars närmaste man, Des Anderson till Daily Mail.

– Han är ungarnas bästa vän. Och inte bara deras. Han är lika mycket lärarnas bästa vän.

Sen Oscar kom till plugget i slutet av januari har nämligen bråket minskat med häpnadsväckande 40 procent.

Kan lyssna

Oscar lugnar ner bråkstakarna. Så att i stället för att behöva dras med en gaphals som terroriserar allt och alla hela dagen kan man ofta ganska snart sätta sig ner och diskutera igenom problemen.

Oscar lägger sig förstås inte i samtalet. Men han uppges vara en fantastisk lyssnare.


Supermorgon

Jag kom precis hem från den bästa morgonpromenaden någonsin. Två och en halv timme tog den.

Jo, jag och Lady gav oss av hemifrån vid nio, för att gå till ängen och sedan hem igen. Men på ängen fann vi tre hundar med ägare, som stod och pratade. Då vi skulle passera dem började deras hundar skälal, och jag satte Lady intill dem, tystade henne och fick henne lugn. De andra hundägarna berömde hur duktig hon var och frågade hur gammal hon kunde vara. Vi började prata, vilket resulterade i säkert en halvtimmes konversation medan hundarna nosade på varandra eller bara satt lugnt vid våra sidor. Sedan gav sig en av människorna iväg med sin lille hund, och vi andra gick ut på ängen där vi släppte hundarna. Det var en Schäfer/doberman vid namn Aida på 8 år och en yngre labrador på kanske 5-6, vars namn jag förtillfället glömt.

Det gick superbra. Lady lyckades få igång dem, och de lekte jättefint där på ängen tills vi började frysa. Då sa vi hej då och gick in. Väl innanför dörren visade klockan fem över halv elva. Woops. Men Lady har haft jättekul, och nu kommer hon kunna ssova gott under resan ikväll. Nu ska jag äta frukost!
 

Två-årsfirande?

Nu har det varit dött på bloggfronten - vi är nämnligen på Göteborgsbesök och då blir det inte alltid ro att sätta sig vid datorn. Vi åker hem i morgon igen.

Jag vill återigen tipsa om Facebookgruppen CANNEA, där valpägarna lätt kan dela med sig av bilder och information om sina ungdjur. Om bara några dagar fyller hundarnas mamma Catchy 6 år - jösses vad tiden går fort! Och om knappt en månad fyller de fem första 2 år! Personligen röstar jag för en gemensam födelsedagfest (hundträff med fika) på någon rolig plats där båda valpkullarna är hjärtligt välkomna! Kom gärna med förslag på plats och datum! Antingen här eller i gruppen!

  

BOJKOTTA DANMARK!!

Nu har jag officiellt bojkottat Danmark. jag tänker aldrig sätta min fot där eller köpa någonting som jag vet kommer därifrån. Varför? Därför att nu föbjuds hundrasen Rottweiler.

Tillsammans med 11 andra hundraser vill man förbjuda rottisen i Danmark. Det står också att listan kan utvidgas ytterligare. Det kommer alltså bli förbjudet att äga och avla på rottweilers. Jag är så arg att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Förbjud hundägare i Danmark, om de nu är så farligt att ha hund där! Nu kommer ytterligare mängder av familjer lida, hundar avlivas och beslagstas.

Jag bojkottar Danmark. Såvida de inte ändrar sig kommer jag aldrig mer att besöka det landet. Jag anser att detta är rasism på hög nivå, som drabbar oskyldiga. Inte fasen gör det gatorna säkrare, för detta kommer bara leda till att fler raser förbjuds. Snart kommer en Golden Retriver klassas som kamphund där.

http://www.bull-image-gruppen.dk/materiale/ft/20110209-jm-observationsliste.pdf

RSS 2.0