Blåsljud

Jag fick just tragiska nyheter av mamma per telefon. Balder ska ha varit hos veterinären på sin vaccination när de upptäckte blåsljud på hans hjärta! Han ska på hjärtröntgen, och jag ber alla hålla tummarna för att det ska vara ofarligt, elelr så ofarligt som möjligt. Mitt eget hjärta blöder just nu för vår jättevalp. Men han övbervann ju döden då han föddes. Han kan göra det igen. Han ska göra det igen.

Balder som valp

Jag vet inte vad jag gör om det blir så att de måste ta bort honom. Det är för hemskt för att ens tänka på. Den lilla, lugna bjässen som var så dann med sina småsyskon - inte får han dö så ung! Han är inte ens ett halvår, bara några månader! Det får inte hända.

Men jag kan ändå tänka mig det. Han är ju stor och var det när han föddes. Ja, hans födelse var ju nära på att kosta honom livet. han fick först inte luft. karin masserade igång honom. kanske blev någonting fel då, men det tror jag inte. Borde inte veterinären hört det under första undersökningen då? Under sin uppväxt har han ju hela tiden legat steget före sina syskon. Kanske växte han för fort? Nej, antagligen så är det bara en jävla otur. Jag håller tummarna för Balders familj. De kanske har honom och älskar honom nu, men vi såg honom födas och växa upp, så vi älskar honom också. Och tills han undersökts kommer vi hålla andan och bara vänta på besked.

Lycka till, Balder.

Smått och gott om valparna!

Nu är Bimbo borta!
Hon bor numera med sin egen familj, en ensamstående mamma med sina två lyckliga döttrar! Enligt mamma såg de i alla fall vädligt lyckliga ut när de lämnade huset med sin hundvalp/unghund.

Det är tomt hemma, tycker mamma och Linnéa. De har ju vant sig vid bimbo. och stackars Bonita som nu inte har ett enda syskon kvar att leka med! tur att Catchy numera älskar att leka med valparna. Det är skönt att veta att de har varandra, Bonita och Catchy. Och förresten, det kanske är någon som tycker att Bonita är ett långt namn? Vi brukar kalla henne Nita numera. Även om det fortfarande är gulligt att ropa hela namnet. Eller kalla henne samma namn som vi kallar Catchy: pucko, blondie, lillskrutt, bäbis osv.

Och nu har pappa Max äntligen fått lön för sin del av det hela. Och det är inte omöjligt att han ställer upp en gång till nästa år...

Förresten så pratade mamma med Bamses familj härom dagen! Och då berättade hans nya ägare hur duktig han var hos veterinären när han fick sin sputa. han kan tydligen både sitta, ligga, rulla och vänta på kommando! Där har Bonita mycket att lära. Jag blev så stolt när jag hörde det. Valparna verkar lika lättlärda som deras mamma var en gång i tiden.
Jag ska följa Bamse på facebook framöver. Hans matte lovade tydligen mamma att lägga ut några bilder där på honom. Det ser jag fram emot!

Munkorg

Detta är en fortsättning på ett inlägg jag skrev för några dagar sedan. Genom detta vill jag bara visa fler olika synsätt än Chiahuahuans. För de flesta är denna artikel ganska ointressant, men det är en ständigt pågående debatt där vi hundägare alltid engagerar oss. 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5333783.ab

Läs arikeln själv och avgör om den är vinklad mot rottwielerns nackdel.

Min egen åsikt angående Noskorgar.
Noskorgen är helt ofarlig att använda, men det är som att sätta på sitt barn tvångströja för att han eller hon inte ska skada sig själv eller andra i skolan. Visst fungerar det, men händer det något så är det försvarslöst. Om någon annan kommer och slår barnet kan detta inte värja sig. Blir hunden anfallen kan den inte göra motstånd i nosgrimma. Min egen hund blev en gång anfallen utan att vi provocerat hudnen i frågal. Det var en gigantisk chäfer, och den satt kopplad med extremt tjock lägersele och kedja utanför sitt hus. Den slet sig och anföll Catchy. Hade hon haft nosgrimma kunde hon aldrig ha försvarat sig.

Hur mycket vi än vill tro att vi lever i en säker värld, så gör vi inte det. det är inte när vi är ute på promenaden med våra hundar som de anfaller, utan när vi inte är där, när vi inte har koll och inte kan ingripa. De kan rymma. och andra hundar är inte det enda som kan anfalla våra älsklingar. I det vilda finns det andra djur som också kan gå på din hund. Grävlingar, varjar, björnar. Världen är inte vacker. Istället för att tvinga din hund till något, lär dig att hantera den. Det finns alltid människor som inte kan det, men det finns alltid fler som kan det. De allra flesta barn är inte mobbare. Däremot står de vid sidan och ser på.

Istället för att kräva munkorg och tro att du löst problemet, stå inte vid sidan om. Hoppar en hund mot dig, drar i kopplet, sover i sängen - säg till ägaren. Var inte rädd att denne blir aerg - du är skyldig till det, som medmänniska. Det gäller inte bara din egen säkerhet, utan hans/hennes, era barn och deras i framtiden. Om vi hjälper varandra kan vi faktiskt utrota problemet. genom att kenlar och vi privatpersoner som säljer hundar anstränger oss för att bedömma köparna till våra valpar, tipsar dem om bra valpkurser och faktiskt följer upp valpen - då kan vi göra skillnad. Vi har mejl idag, bloggar. Vi kan enkelt hjälpa varandra. Det gäller bara att VILJA.  Det gäller boxer- och rottwielerägare lika mycket som småhundsägare. 

Jag sörjer den lilla hunden som dog häromdagen. RIP Frankie.
Och alla vi där ute, vi stolta hundägare:
Tillsammans kan vi göra världen tryggare för våra hundar och våra barn.


Andras kommentarer på artikeln:

Looxoor: Man bara måste älska aftonbladets sätt att vinkla en artikel. Det står bara rottweiler i rubriken, trots att det både var en rottweiler och en boxer som bet lillhunden. Man låtar bara matten till den ihjälbitna hunden uttala sig om händelsen, inte företrädare för svenska rottweilerklubben eller svenska brukshundsklubben. Man försöker, ganska framgångsrikt, skapa en opinion mot en hundras, istället för mot oansvariga ägare. Frågan borde istället vara: Borde ALLT hundägande vara licensbelagt (läs: hundkörkort)... Det finns ingen opartisk, vettig och sann statistik att tillgå över vilka hundar som är mest bitbenägna, så det är svårt att förstå aftonbladet intensiva motvilja mot just rottweiler. Jag känner själv sju stycken rottisar, alla helt underbara, keliga och fullkomligt älskvärda. Att de är bra beror på att de har duktiga, hängivna och lämpliga hussar och mattar. Jag känner två chihuahuor, båda folkskygga, aggressiva och livrädda för allt utom deras familjer. Detta beror på att de har olämpliga och okunniga mattar/hussar. Känner man till hur man skall hantera rottweilerns behov av ledare blir den en underbar familjemedlem, annars inte. Det samma gäller för alla hundar i olika utsträckning. Kunskap åt folket, men framförallt åt skandaljournalister; att inte låta båda sidor uttala sig är inte god journalistisk sed.


Errol: Förbjud Chihuahuan !


Matlo: Jag har kommenterat mycket här men jag tycker det är synd att media hänger ut vissa hundraser pga idi*ter inte kan hantera en hund. Det spelar ingenroll om dom heter Pitbull eller Labrador, dom kan båda blir extremt aggresiva eller enormt snälla. Det är och kommer alltid förbli ägaren som fostrar hunden, då den lever på regler och rang i "flocken"


Amstaffpappa: Det som är felet är att ägare (oavsett ras) inte tar sitt ansvar och uppfostrar sin hund rätt.. Om ditt barn börjar slå andra barn så gör du något åt det, tex i förebyggande genom att säga till dom innan det händer. Samma sak gäller med "kamphundar", man ska slå ur dom det betendet innan det kommer fram (inte med nävarna dock). För en hund blir inte farligare än vad man gör den.. Själv så ligger jag och gosar med min 2½ års amstaff-tik på mattan och hon älskar det.. Konstigt ng så ger hon fan i våran 1 månads dotter, men det har kanske något med att vi har fått henne att förstå att det inte är hennes sak att ta hand om henne heller..Det som är felet är att ägare (oavsett ras) inte tar sitt ansvar och uppfostrar sin hund rätt.. Om ditt barn börjar slå andra barn så gör du något åt det, tex i förebyggande genom att säga till dom innan det händer. Samma sak gäller med "kamphundar", man ska slå ur dom det betendet innan det kommer fram (inte med nävarna dock). För en hund blir inte farligare än vad man gör den.. Själv så ligger jag och gosar med min 2½ års amstaff-tik på mattan och hon älskar det.. Konstigt ng så ger hon fan i våran 1 månads dotter, men det har kanske något med att vi har fått henne att förstå att det inte är hennes sak att ta hand om henne heller..


Tokafan: Vad hände med Boxern? Det står inte så detaljerat vad som hände, Varför måla ut Rottisen när det var två hundraser! En hund planerar inte sina bett...Utan något måste utlösa att hundarna ville bita. Jag försvarar inte Boxer och Rottis ägaren, men att säga att rottweilern är en farligras och borde ha munkorg. Och sluta dalta med era hundar som om de är små barn som man slipper byta blöja på och skriker...bekvämt va?


Jajaa: Men sluta analysera. Ser man det inte själv kan man inte säga vad som hänt. Vad vi vet är att det varit ett hundslagsmål mellan tre hundar, där en har dött. Frågan är hur sådant här kan undvikas. Lös hund= nosgrimma. Nemas problemas.


AffeD: Denna debatt grundar sig endast på att en rottweiler var inblandat. Hör inga röster som skriker på förbud för boxern som var med. Men å andra sida är väl det en "söt" ras? Det som oxå är mycket märkligt är AB bevakning av sorgliga historier likt denna. En artikel från denna tidning för en dryg vecka sedan, http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article5282444.ab Tydligen så görs det skillnad på hundraser, för ingen golden ägare vill väl att deras "lilla gubbe" är en fara för allmänheten. Det jag dock finner ganska makabert är att trots att jag haft både rottweiler och schäfer, så har jag bara blivit biten av en jack russel! På med munkorg på dom små raserna för där existerar inte begreppet uppfostran!


Jajaa: Tar det igen..Man kan inte lära folk hundpsykologi om de inte är intresserade. Folk orkar inte ta åt sig det mest enkla i världen. Fråga nästa hundägare ni möter, varför de skaffade just den rasen. Ni kommer att få de mest sjuka svaren. Ser fin ut, gosig, cool, maffig, som en familjemedlem, smart,söt..osv. Helt sjukt! De har ett helt kapitel med mentalitet i änden på snöret, som de är skyldiga att sortera ut och mästra. Inga hundar föds farliga, precis som med oss människor.


Vincen: Till en början är inte Rottweiler en kamp hund utan en brukshund som fram avlades för att valla boskap precis som Schäfern. Man ska självklart inte ha en sådan hund som en vanlig sällskapshund för dom har en tendens att hitta på saker att göra, likt som alla andra raser som inte får den psykiska och fysiska träning dom bör ha. Att säga "Vissa hundraser borde ha munkorg" är nog de dummaste jag hört, att använda koppel på sina hundar stora som små tycker jag är ett måste även om de är lydiga, de finns folk som är hund rädd och de ska respekteras, små hundar brukar oftast daltas med och de blir dominanta och uppkäftiga, lär er läsa av eran hund och slipp blodiga sammandrabbningar. RottweilerÄlskare


BlackSabbath: Förbjud korkade hundägare att ha hund.... Stor som liten.


Jajaa: Högst 10 % av de som verkligen försöker lära sig hundpsykologi klarar att "läsa" sin hund. Restan av de som bara skaffar hund, utan att intressera sig för hundens beteende är en enorm skara. Enda utvägen för att allt skall ordnas är "NOSGRIMMA"!!!! Hunden kan öppna munnen 3-4cm. Dricka, hänga ut tungan mm. men inte bita. Var e problemet?


Rottwielermamma: Håller också med amstaffpappa. Oerhört viktigt att alla hundägare tar flockledaransvaret. Och minst lika viktigt när det gäller småhundar. Men visst skulle det funka med hundförarkort. Alla hundar måste reggas hos jordbruksverkat, man ska inte få regga en hund utan förarbevis. Förarbevis får bara auktoriserade instruktörer utfärda. De, som ngn nämnt, inte klarar att läsa hundens beteende och stoppa det, eller på annat sätt brister, blir helt enkelt underkänd. Om det sen då bara är var 15:e person, så är det ju helt enkelt så! De får inte skaffa hund. Då får vi ner antalet oseriösa hundägare markant, och polisen ska självklart ha rätt att be att få se på körkortet. Att lösa saken med höga böter och annat hjälper inte. Då kan oseriösa hundägare fortsätta ha hund. Om de har pengar. Och det är inte pengar som avgör om du är ansvarsfull och duktig som hundägare/förare. Sen är förslaget om nosgrimma helt okej. På alla raser isf. Men inte bara. För hundarnas skull så behövs förarkrav. Vi ska inte bara skydda oss, utan också se till att vi har lyckliga, välmående hundar. Det är inte de hundar där ägarna inte är ledare. Och bland dessa olyckliga hundar finns större delen av de små raserna.


Matlo: En hund lever i nuet och är ett flockdjur, hunden ska ALDRIG ställa sig över människan i rang. Vilken den kan göra om man låter den sova i sin säng (ett av exemplen) (där alfa honan eller alfahanen sover) då jämnställer sig hunden med ledaren. En hund ser människan, familjen som sin flock. Sätt aldrig mänskliga aspekter på ett djur.


Jajaa: Oki, hundförarkort..? Hur skulle det se ut? Att köra toypudelkort är samma som pitbull? Eller att en individ är samma stuk som nästa? Det kommer aldrig att funka. Hur väl man än tänker. En lätt munsele till alla okopplade hundar som är lydiga. Enkelt.

Kaos mitt i Kaoset!

I helgen var det rörigt hemma på Skolvägen. I huset fanns till och från fyra tonåringar - tre smålänningar och min stackars syster. Och de två kvarvarande valparna gjorde allt för att tillföra röran någonting. Och då menar jag inte bara Bildligt talat!

Ouuups, jag är oskyldig!

Catchy tuggade dock inte madrass när hon var liten. Mjölkpaket, mp3spelare och mellan-mattes favoritskor, ja, men inte hela madrasser. Bimbo och Bonita Bus lyckades skräpa ner hela vardagsrummet och välta två blomkrukor. Utan att varken jag eller Danne (som sov i rummet just då) märkte det. Jag vaknade oupphörligen av olika ljud: Valpar som lekte, valpar som åt upp varandra, valpar som åt upp sin mamma, valpar som försökte äta upp mig där jag låg i soffan, valpar som åt kartong... därför kom valpar som åt madrass som en svalkande vind: inget oljudd att vakna av! Smällarna minns jag inte, men å andra sidan minns jag ju tiotals dunsar och smällar. Efter ett tag slutar man lägga märket till något - man vill bara sova!

Tuggi-tugg


Någon vet att hon är skyldig. Men vad gör det? Röran är redan fullbordad, så istället för att skämmas tuggade vår lilla Bimbo glatt vidare på madrassen när vi vaknade. Trots att mamma morrade mer än de lyckats åstadkomma hela morgonen. Det var faktiskt ganska komiskt, fast det tyckte inte mamma! Gud vad hon blev putt på mig när jag tog fram kameran istället för dammsugaren... men det kunde ju knappast bli värre, eller hur? ;-) Vår egna lilla valp lade sig så sött med magen i vädret mitt bland luddet, oberörd av att se ut som en liten Luddtomte. Men det var bara till att slänga dynan och dammsugaren. Mysig morgon! Tack för det, Bimbo och Bonita!

I morgon är det den 10 juni, datumet som är bestämt att Bimbo lämnar oss. Det var ganska jobbigt att säga hej då till henne i helgen. Det var sista gången (kanske någonsin) som jag fick tillfälle att träffa henne. Hon är den valp som är absolut likast sin mamma. Hon är verkligen en liten Catchy, och det skär i hjärtat att hon inte ska stanna hos oss. Just nu är hon i vägen, eftersom hennes närvaro försvårar lydnadsträningen av Bonita, och vi inte vill träna Bimbo. Gör vi det riskerar vi att prägla henne på oss, och vi vill ju att hon ska präglas på sin egen familj.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5333783.ab

aftonbladet.se

Ibland blir jag bara sååå förbannad. Jag tycker verkligen synd om Sarah och hennes familj, men jag hade tyckt mer synd om dem ifall aftonbladet skrivit sin artikel annorlunda. Så jäkla förbannad blir jag, när de låter folk uttala sig om sådant de inte vet ett skit om! "Det är deras instinkt att vara agressiva." säger hon. Hur många rottwieler har hon haft egentligen? Jag blir så ledsen. Rottwieler är vakthundar, snälla och underbara familjehundar. De få som attakerar gör det för att deras ägare är dumma i huvudet och inte har vett på att uppfostra dem. Jag kan slå vad om attt både Boxern och Rottwielern som nämns i artikeln var bra mycket bättre uppfostrade än råttan som blev ihjälbiten. Folk har en tendens att inte klara av sina hundar - och de är då det blir problem, inte själva rasen och dess så kallade "natur". När fel person väljer en hundras som inte passar dem, då blir det olyckor och tragedier. Men att uttala sig om att alla är på ett sätt eftersom att enskilda individer gör det är i mina ögon barnsligt, ogenomtänkt och rasistiskt! Skulle alla svenskar vara  mesar bara för att din granne är det? Skulle alla norrmän åka skidor bara för att de råkar ha duktiga elitskidåkare? Skulle artikeln handla om människor skulle den väckt ramaskri!

Jag säger inte att Boxern och Rottwielern gjorde rätt - för det vore lögn. Däremot vill jag vända bort fokusen från särskillt rasen Rottwieler. Den står nämnd i rubriken, och som vanligt skapar detta orättvisa fördomar om en hel ras. SLUTA. Skriv istället "Två hundar bet ihjäl chihuahua". Det vore rättvisare. Det är inte rasen som dödar, utan den enskilde individen. Det var inte Tyskland som mördade judar under andra världskriget, utan enskilda fångvaktare och idioter. Där fanns människor som försökte motarbeta det. Som var underbara och älskvärda. Mebn som inte blir sedda på grund av vad färre människor gjorde.

Jag vill påpeka hur viktigt det är att få all information om en händelse och inte bara en vinklad liten historia. Ska du vara fördomsfull tycker jag i alla fall att du kan försöka vara rättvis. Vad gjorde Chihuahuan innan hundarna anföll? Varför anföll dem? Varför var de lösa? Och om nu chihuahuan fick vara lös på sin uppfart, ska inte boxern oxkså ha samma rättigheter? En liten chihuahuablandning kan också skada barn och andra hundar, fastän den knappt är större än en hamster. Tänk på hur din egen hund är uppfostrad innan du klagar. När olyckan inträffar är det för sent. Låt inte din hund hoppa, skälla, ignorera dig som ledare.

Munnskydd är till för de som misslyckats. Sätt det på småhundarnas mattar istället, och på deras hundar med för den delen, så kanske vi andra får lite lugn och ro. Oafta är de nämnligen mycket mindre uppfostrade än våra stora HUNDAR. Men då gör det väl ingenting? För då är det väl bara gulligt?


En arg och ledsen Annie.
Läs arikeln själv och avgör om den är vinklad mot rottwielerns nackdel:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5333783.ab

RSS 2.0