Att baka biskvier

Bakning i bohus!

"Min hund skulle aldrig..."

Det går aldrig att lita 100% på en hund. Det går aldrig att lita helt och fullt på människor heller, men det är en insikt som de flesta av oss begriper. När det gäller våra husdjur är det dock lätt att säga "han/hon skulle aldrig..."

Och nej, en frisk och normal hund skulle aldrig medvetet skada en människa. De är framavlade att leva med oss, följa oss, inte döda oss. Men hundar går att mer eller mindre medvetet träna att anfall människor. Vissa raser har mer eller mindre jakt eller skyddsinstinkt, och då är det viktigt att man som ägare skaffar sig kunskapen att hålla hunden aktiverad och under kontroll. Vissa raser är så svåra att de knappt går att ha bland människor. Andra raser går att ha utan problem, med träning och kunskap.

Alla hundar oavsett ras kan bli farliga. Alla hundar oavsett ras kan tränas till aggressivitet. Och alla aggressiva hundar kan med rätt träning bli normala igen. Det krävs bara olika mycket. Har ni sett Cesar Millan någon gång, så vet ni att extremt farliga hundar går att göra till familjemedlemmar. Om hundägaren är villig att lära sig.

Jag kan inte lita på Lady i alla situationer, och därför undviker jag de situationer då jag vet att hon kan bli väldigt stressad eller rädd. jag skulle aldrig släppa henne lös bland barn. Inte för att hon är farlig för barn, utan för att hon blir stressad av mycket rörelser och ljud, och då finns det risk att hon tillslut skulle försöka smita undan, och i brist på den möjligheten naffsa. Inte för att hon vill skada barn, hon vill helst inte komma inom en miljs radie från dem.

Har man en hund som man vet lätt blir stressad. Kanske för våldsam när han/hon leker. Då ska man undvika att stressa upp hunden. Släpp inte hunden bland andra hundar och hundägare. Gå inte ut vid tolvslaget på nyrårsafton. Besök inte innerstan med en hund som aldrig varit i närheten av en stad. Ta aldrig risken. Det behövs bara en enda gång för att något ska gå snett.

Våra hundar är utav en ras som redan har dåligt rykte. Gör inte det värre. Ta ansvar. Lär er. Oavsett hur många hundar ni har/har haft, är ni aldrig fullärda. Prata med andra hundägare. Gå kurser, läs böcker. Lär känna er hund och var uppmärksam. Med tiden kan även snälla hundar utveckla farliga beteenden.

Och det är hunden som får plikta med livet om olyckan är framme.Våra tre damer.


RSS 2.0