Alvesta-syndromet

Ville bara berätta att Catchy fick hälsa på en annan hund i lördags. En 14 veckor gammal liten terrier. Hon är för snäll, vår Catchy. Hon lät valpen skulle och tugga och leka lite huller om buller medan de hälsade. Hon tycker väldigt mycket om valpar, vår vovve. Hon blev dock lite svartsjuk när matte och husse också hälsade på hennes nya valp. Då satte hon sig i mattes knä, eller så gått det gick när matte satt på huk.

Äntligen en hundägare som inte lider av det smittsamma, plågsamma Alvesta-syndromet. Det drabbar oskyldiga hundägare och får dem att istället för att själva vara ledare över sina hundar, bli livrädda för att under sina promenader möta andra hundar. När ett sådant skräckinjaganda möte äger rum, tar den drabbade Alvesta-bon sin hund i kopplet och traskar in till vägkanten, medan de väntar på att den livsfarliga ANDRA hunden passerat. När den hemska hunden kommit tillräckligt långt bort vågar Alvesta-bon och dennes hund ut på vägen igen.

Vissa människor har insjuknat mer än andra. De nöjer sig inte med att stanna vid vägkanten: de plöjer sig in i skogen för att undkomma detta fruktade hundmöte! Minst tio meter in i skogen går dem, svärandes eller muttrandes över att de trampar snett, att hunden inte vill gå där eller över att det är så bltt att ägarens byxor bli dyngsura. Ändå ska de prompt in i skogen.

Är dessa hundägare hundrädda? Är de skräckslagna för andra hundar än sina egna, rädda att dessa ska äta upp dem eller deras egna jycke på 50 kg? Eller är det deras egen hund de inte litar på, är de rädda att terriern eller cocker spannieln ska gå till anfall och äta upp min hund?

Jag tror att dessa människor skulle behöva ett Wake Up-call. Eller kanske att bli hundfri. För sådana människor skapar agrisivitet hos hundarna. Inte bara det att hundarna aldrig får lära sig att vara sociala mot andra hundar, beteendet gör också att hunden inser att det är den som är flockledare och att du inte har kommandot. en hundägare ska kunna gå förbi vilken hund som helst utan att hunden bryr sig. That's a good leader.

Om Alvestaborna inte är tillräckligt mycket hundmänniskor för att göra detta borde de sälja hunden och skaffa kanin. Dessa kan inte anfalla oskyldiga hundar. Fast å andra sidan, hemska hudnar kan ju komma och äta upp dem.

Ärligt talat, är det inte varje hundägares skyldighet att ha pli på sin hund? Att gå eventuella lydnadskurser om detta behövs? Att i alla fall ha ett hum om hundpsykologi och beteenden? Att vara hundägare innebär mer än att köpa en gullig valp. I Alvesta behövs en bruckshundsklubb, allternativt en hundägarklubb. Då skulle hundägarna kanske lära sig lite mer om hundar och inse hur deras beteende skapar hundrädsla, agrisivitet hos hundarna samt hur det försämrar deras egen position inom familjen.

Men som sagt var, skönt att träffa en hundägare som INTE drabbats av Alvesta-syndromet!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0