Bild för bild in i framtiden

10 små valpar såg dagens ljus den 18 juni i år. Nu är de spralliga. Lekfulla och fullkomligt ljuvliga. Det är lätt att förälska sig i dem, att bara vilja ta dem i famnen och knalla iväg. Stjäla dem såsom de stulit ens hjärta.

Det kan vara lätt att glömma att dessa små en dag kommer att bli stora. Men jag vill verkligen belysa att just den faktorn inte är negativ. Snart, med en stabil fostran, kommer dessa små valpar att växa upp till underbara familjehundar: barnälskande, sociala, aktiva och vattentokiga (om man ska gå efter tidigare kull och äldre släktingar).

Nu har jag ett tag visat mycket valpbilder på bloggen, men valptiden är bara en första, underbar period i hundens liv. Mycket snart kommer benen bli gängliga, öronen flaxiga, tonårstrotset ett faktum och alla vi valpägare kommer att slita vårt hår över den oreda dessa underbara vovvar ställer till med. Men även det är bara en kort fas i deras liv. Snart är de lugna men pigga, stabila och mycket kärleksfulla, stora hundar. Och för att ge en liten fingervisning av framtiden har jag letat rätt på lite bilder på Bonita, valparnas äldre helsyster, Catchy och Catchys lillebror Caddy.

Låt mig, bild för bild, beskriva din valps eventuella fratmtid och slänag in några onödiga tips som ni redan känner till. Först är den en oskyldig valp... 



... som aldrig skulle hitta på något dumt, som att äta upp en stolsdyna medan resten av familjen sover. Stolsdynan bara råkade gå sönder när den satte tänderna i den för fyrtiofjärde gången... Det är tufft ibland, emn med uppmärksamhet och tålamod kan man förhindra katastrofer såsom söndertuggade mobiltelefoner, och istället fostra det lilla odjuret utan hårda ord eller ens höjd röst.



... Nej, valpen kommer snart att bli en nyfiken unghund, en trotsig tonåring som kräver mycket fostran och uppmärksamhet, men framförallt: kärlek. Den kommer att fascineras av årets första snö... kanske kommer den, som Bonita, älska att leka och gräva och skutta i den?



Men jag tror att den snart kommer att vänja sig, tycka att snön är rolig och kylan uppiggande: men ogilla att behöva skutta genom djupa drivor. Kanske blir din valp som Catcht, som helst går i redan upptrampade fotspår istället för att göra tvåtusen egna?



Men hur mycket din hund än kommer att uppskatta vintern, kommer den troligtvis att föredra vattnet smällt och helst smutsigt och gyttjigt (diken, typ). Om sommaren är ett bad underbar svalka, och framförallt är det mycket roligt!



Valparnas mamma älskar att bada och gör det i allt (utom badkaret hemma, det är inte alls lika kul). Hon dras till vatten som en magnet till metall. Ge valparna lite tid, så ska du se att de också kommer lära sig älska att bada! (Och att sedan, dyngsur, sätta sig intill torra matte eller husse på stranden...)



Älska din valp, och den kommer att älska dig och följa dig genom livets mörka och ljusa stunder. Allt talar för att den kommer att ärva sin mors gigantiskt stora, kärleksfulla hjärta...



... och stora kärlek för att bära pinnar (helst stora stockar), leksaker och annat roligt i munnen! Var bara försiktig så att hunden inte blir pinngalen, annars är retriverblandningar väldigt förtjusta i att bära saker i munnen. Vi får se om din valp ärver denna tokiga förkärlek...



Om du låter hunden hälsa på andra hundar, men inte varje hund du möter, och under kontyrollerade former, kommer du snart att märka vilken underbar vovve du skaffat och fostrat. Hundaggressivitet? Det är ett inlärt beteende och ligger inte i generna. Sörsdkilt inte i dessa gener. På bilden poserar morbror Caddy (mitten) tillsammans med den då fem månader gamla Bonita och systern Catchy.



Faktum är, att aggressivitet över huvud taget inte ligger i de här generna. Catchy har inte bara uppfostrat snart 15 valpar, utan också två kattungar. "Som hund och katt"? Kom ihåg att det är du som lär din hund hur den ska uppträda, även mot katter. Allt talar för att din valp kommer älska andra djur,d en är ju trots allt född med katt i huset.



Som valpköpare har man inte bara fått hem en söt valp, utan ett ansvar och en möjlighet. Vi hoppas att dessa tio valpar kan hjälpa till att förändra samhällets syn på stora hundar, rottweiler såväl som svarta bjässar. Vi litar på er valpköpare, och finns det någonting som undras över är det bara att kontakta mamma, Carina Brickman. kanske behöver ni hjälp eller stöd, eller så kanske ni bara är nyfikna på något. Tveka aldrig slå en pling. Hjälp oss att visa världen vilka underbara hundar detta är. Vi vet det. ni kommer snart att veta det. Nu ska bara världen också få upp sina ögon.


Men än så länge, är valpen en liten bebis. Älska den och ta hand om den. Ha tålamod och kom ihåg: om du håller ögonen på den och sakta börjar ge den uppmärksamhet, träning och motion kan du enkelt förhindra olyckor inomhus, söndertuggade ägodelar eller felbeteenden. Var inte rädd för att gå på valpkurser. Hur mycket man än kan om hundar, kan man alltid lära mer. Vem vet, vi kanske ses där?



Ni som redan har en liten tingad, lycka till. Någon gång kommer mamma att försöka ordna en återträff, och ni är alla hjärtlöigt välkomna!
Och ni som är sugna på någon av de som är kvar, oroa er inte och ta chansen nu. Det kan inte bli bättre än såhär. I morgon kan de redan vara sålda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0