Munkorg

Detta är en fortsättning på ett inlägg jag skrev för några dagar sedan. Genom detta vill jag bara visa fler olika synsätt än Chiahuahuans. För de flesta är denna artikel ganska ointressant, men det är en ständigt pågående debatt där vi hundägare alltid engagerar oss. 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5333783.ab

Läs arikeln själv och avgör om den är vinklad mot rottwielerns nackdel.

Min egen åsikt angående Noskorgar.
Noskorgen är helt ofarlig att använda, men det är som att sätta på sitt barn tvångströja för att han eller hon inte ska skada sig själv eller andra i skolan. Visst fungerar det, men händer det något så är det försvarslöst. Om någon annan kommer och slår barnet kan detta inte värja sig. Blir hunden anfallen kan den inte göra motstånd i nosgrimma. Min egen hund blev en gång anfallen utan att vi provocerat hudnen i frågal. Det var en gigantisk chäfer, och den satt kopplad med extremt tjock lägersele och kedja utanför sitt hus. Den slet sig och anföll Catchy. Hade hon haft nosgrimma kunde hon aldrig ha försvarat sig.

Hur mycket vi än vill tro att vi lever i en säker värld, så gör vi inte det. det är inte när vi är ute på promenaden med våra hundar som de anfaller, utan när vi inte är där, när vi inte har koll och inte kan ingripa. De kan rymma. och andra hundar är inte det enda som kan anfalla våra älsklingar. I det vilda finns det andra djur som också kan gå på din hund. Grävlingar, varjar, björnar. Världen är inte vacker. Istället för att tvinga din hund till något, lär dig att hantera den. Det finns alltid människor som inte kan det, men det finns alltid fler som kan det. De allra flesta barn är inte mobbare. Däremot står de vid sidan och ser på.

Istället för att kräva munkorg och tro att du löst problemet, stå inte vid sidan om. Hoppar en hund mot dig, drar i kopplet, sover i sängen - säg till ägaren. Var inte rädd att denne blir aerg - du är skyldig till det, som medmänniska. Det gäller inte bara din egen säkerhet, utan hans/hennes, era barn och deras i framtiden. Om vi hjälper varandra kan vi faktiskt utrota problemet. genom att kenlar och vi privatpersoner som säljer hundar anstränger oss för att bedömma köparna till våra valpar, tipsar dem om bra valpkurser och faktiskt följer upp valpen - då kan vi göra skillnad. Vi har mejl idag, bloggar. Vi kan enkelt hjälpa varandra. Det gäller bara att VILJA.  Det gäller boxer- och rottwielerägare lika mycket som småhundsägare. 

Jag sörjer den lilla hunden som dog häromdagen. RIP Frankie.
Och alla vi där ute, vi stolta hundägare:
Tillsammans kan vi göra världen tryggare för våra hundar och våra barn.


Andras kommentarer på artikeln:

Looxoor: Man bara måste älska aftonbladets sätt att vinkla en artikel. Det står bara rottweiler i rubriken, trots att det både var en rottweiler och en boxer som bet lillhunden. Man låtar bara matten till den ihjälbitna hunden uttala sig om händelsen, inte företrädare för svenska rottweilerklubben eller svenska brukshundsklubben. Man försöker, ganska framgångsrikt, skapa en opinion mot en hundras, istället för mot oansvariga ägare. Frågan borde istället vara: Borde ALLT hundägande vara licensbelagt (läs: hundkörkort)... Det finns ingen opartisk, vettig och sann statistik att tillgå över vilka hundar som är mest bitbenägna, så det är svårt att förstå aftonbladet intensiva motvilja mot just rottweiler. Jag känner själv sju stycken rottisar, alla helt underbara, keliga och fullkomligt älskvärda. Att de är bra beror på att de har duktiga, hängivna och lämpliga hussar och mattar. Jag känner två chihuahuor, båda folkskygga, aggressiva och livrädda för allt utom deras familjer. Detta beror på att de har olämpliga och okunniga mattar/hussar. Känner man till hur man skall hantera rottweilerns behov av ledare blir den en underbar familjemedlem, annars inte. Det samma gäller för alla hundar i olika utsträckning. Kunskap åt folket, men framförallt åt skandaljournalister; att inte låta båda sidor uttala sig är inte god journalistisk sed.


Errol: Förbjud Chihuahuan !


Matlo: Jag har kommenterat mycket här men jag tycker det är synd att media hänger ut vissa hundraser pga idi*ter inte kan hantera en hund. Det spelar ingenroll om dom heter Pitbull eller Labrador, dom kan båda blir extremt aggresiva eller enormt snälla. Det är och kommer alltid förbli ägaren som fostrar hunden, då den lever på regler och rang i "flocken"


Amstaffpappa: Det som är felet är att ägare (oavsett ras) inte tar sitt ansvar och uppfostrar sin hund rätt.. Om ditt barn börjar slå andra barn så gör du något åt det, tex i förebyggande genom att säga till dom innan det händer. Samma sak gäller med "kamphundar", man ska slå ur dom det betendet innan det kommer fram (inte med nävarna dock). För en hund blir inte farligare än vad man gör den.. Själv så ligger jag och gosar med min 2½ års amstaff-tik på mattan och hon älskar det.. Konstigt ng så ger hon fan i våran 1 månads dotter, men det har kanske något med att vi har fått henne att förstå att det inte är hennes sak att ta hand om henne heller..Det som är felet är att ägare (oavsett ras) inte tar sitt ansvar och uppfostrar sin hund rätt.. Om ditt barn börjar slå andra barn så gör du något åt det, tex i förebyggande genom att säga till dom innan det händer. Samma sak gäller med "kamphundar", man ska slå ur dom det betendet innan det kommer fram (inte med nävarna dock). För en hund blir inte farligare än vad man gör den.. Själv så ligger jag och gosar med min 2½ års amstaff-tik på mattan och hon älskar det.. Konstigt ng så ger hon fan i våran 1 månads dotter, men det har kanske något med att vi har fått henne att förstå att det inte är hennes sak att ta hand om henne heller..


Tokafan: Vad hände med Boxern? Det står inte så detaljerat vad som hände, Varför måla ut Rottisen när det var två hundraser! En hund planerar inte sina bett...Utan något måste utlösa att hundarna ville bita. Jag försvarar inte Boxer och Rottis ägaren, men att säga att rottweilern är en farligras och borde ha munkorg. Och sluta dalta med era hundar som om de är små barn som man slipper byta blöja på och skriker...bekvämt va?


Jajaa: Men sluta analysera. Ser man det inte själv kan man inte säga vad som hänt. Vad vi vet är att det varit ett hundslagsmål mellan tre hundar, där en har dött. Frågan är hur sådant här kan undvikas. Lös hund= nosgrimma. Nemas problemas.


AffeD: Denna debatt grundar sig endast på att en rottweiler var inblandat. Hör inga röster som skriker på förbud för boxern som var med. Men å andra sida är väl det en "söt" ras? Det som oxå är mycket märkligt är AB bevakning av sorgliga historier likt denna. En artikel från denna tidning för en dryg vecka sedan, http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article5282444.ab Tydligen så görs det skillnad på hundraser, för ingen golden ägare vill väl att deras "lilla gubbe" är en fara för allmänheten. Det jag dock finner ganska makabert är att trots att jag haft både rottweiler och schäfer, så har jag bara blivit biten av en jack russel! På med munkorg på dom små raserna för där existerar inte begreppet uppfostran!


Jajaa: Tar det igen..Man kan inte lära folk hundpsykologi om de inte är intresserade. Folk orkar inte ta åt sig det mest enkla i världen. Fråga nästa hundägare ni möter, varför de skaffade just den rasen. Ni kommer att få de mest sjuka svaren. Ser fin ut, gosig, cool, maffig, som en familjemedlem, smart,söt..osv. Helt sjukt! De har ett helt kapitel med mentalitet i änden på snöret, som de är skyldiga att sortera ut och mästra. Inga hundar föds farliga, precis som med oss människor.


Vincen: Till en början är inte Rottweiler en kamp hund utan en brukshund som fram avlades för att valla boskap precis som Schäfern. Man ska självklart inte ha en sådan hund som en vanlig sällskapshund för dom har en tendens att hitta på saker att göra, likt som alla andra raser som inte får den psykiska och fysiska träning dom bör ha. Att säga "Vissa hundraser borde ha munkorg" är nog de dummaste jag hört, att använda koppel på sina hundar stora som små tycker jag är ett måste även om de är lydiga, de finns folk som är hund rädd och de ska respekteras, små hundar brukar oftast daltas med och de blir dominanta och uppkäftiga, lär er läsa av eran hund och slipp blodiga sammandrabbningar. RottweilerÄlskare


BlackSabbath: Förbjud korkade hundägare att ha hund.... Stor som liten.


Jajaa: Högst 10 % av de som verkligen försöker lära sig hundpsykologi klarar att "läsa" sin hund. Restan av de som bara skaffar hund, utan att intressera sig för hundens beteende är en enorm skara. Enda utvägen för att allt skall ordnas är "NOSGRIMMA"!!!! Hunden kan öppna munnen 3-4cm. Dricka, hänga ut tungan mm. men inte bita. Var e problemet?


Rottwielermamma: Håller också med amstaffpappa. Oerhört viktigt att alla hundägare tar flockledaransvaret. Och minst lika viktigt när det gäller småhundar. Men visst skulle det funka med hundförarkort. Alla hundar måste reggas hos jordbruksverkat, man ska inte få regga en hund utan förarbevis. Förarbevis får bara auktoriserade instruktörer utfärda. De, som ngn nämnt, inte klarar att läsa hundens beteende och stoppa det, eller på annat sätt brister, blir helt enkelt underkänd. Om det sen då bara är var 15:e person, så är det ju helt enkelt så! De får inte skaffa hund. Då får vi ner antalet oseriösa hundägare markant, och polisen ska självklart ha rätt att be att få se på körkortet. Att lösa saken med höga böter och annat hjälper inte. Då kan oseriösa hundägare fortsätta ha hund. Om de har pengar. Och det är inte pengar som avgör om du är ansvarsfull och duktig som hundägare/förare. Sen är förslaget om nosgrimma helt okej. På alla raser isf. Men inte bara. För hundarnas skull så behövs förarkrav. Vi ska inte bara skydda oss, utan också se till att vi har lyckliga, välmående hundar. Det är inte de hundar där ägarna inte är ledare. Och bland dessa olyckliga hundar finns större delen av de små raserna.


Matlo: En hund lever i nuet och är ett flockdjur, hunden ska ALDRIG ställa sig över människan i rang. Vilken den kan göra om man låter den sova i sin säng (ett av exemplen) (där alfa honan eller alfahanen sover) då jämnställer sig hunden med ledaren. En hund ser människan, familjen som sin flock. Sätt aldrig mänskliga aspekter på ett djur.


Jajaa: Oki, hundförarkort..? Hur skulle det se ut? Att köra toypudelkort är samma som pitbull? Eller att en individ är samma stuk som nästa? Det kommer aldrig att funka. Hur väl man än tänker. En lätt munsele till alla okopplade hundar som är lydiga. Enkelt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0