Från telen

Fyra blev det. <3 fyra små som sett dagens ljus. Eller ja, det har dem ju inte riktigt gjort än, de föddes ju i en garderob.

Grattis Gråtroll!!


Kommentarer
Postat av: Kim

Fina texter.

Men: Du använder ordet "dem" på fel vis. Du verkar ha missuppfattat det ordet. Om du inte förstår skillnaden mellan "de" och "dem" föreslår jag att du skriver "dom" i stället.

Annars är allt bra.

Svar: Intressant. Jag trodde jag förstod skillnaden och när man ska använda vad? Du får dock gärna påminna mig när jag använt det fel? Det är ett småklurigt ord så jag gör säkert fel ibland. :-)
Annie Stumle

2013-10-15 @ 00:47:37
Postat av: Kim

Tack för att du tog min kritik på rätt sätt. Visst är det klurigt. Och ibland kan båda alternativen vara rätt. Det var inte meningen att vara taskig på något vis, för jag gillar verkligen dina texter!

En bra tumregel är att göra vi-oss-kollen. Vi motsvaras av de och oss motsvaras av dem. På samma sätt motsvara de han, hon , medan dem motsvarar honom henne. När du skriver "Dem var ärliga och vänliga och gav mig filtar när dem såg att jag skakade" blir det fel. Du skulle ju aldrig skriva "Oss var ärliga och vänliga/../ när oss såg att..." eller hur? Eller "Honom var ärlig och vänlig/../ när honom såg att..." eller hur?

Rätt är: "De var ärliga och vänliga och gav mig filtar när de såg att jag skakade"

Läs mer här:
http://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id=48022;objekttyp=lan
Och sedan kan du kolla dig själv här :-):
http://quiz.svd.se/?sTid=871

Svar: Det har jag aldrig hört med det där måste man ju försöka träna in, tycker det är viktigt att försöka skriva rätt! Det blir så mycket lättare när man har regler att förhålla sig till och tydliga exempel. Tack! :-)
Sedan får jag erkänna att när jag skrev det där långa inlägget, berättelsen, var det dagen efter olyckan och jag var väldigt chockad och skakad. Jag korrekturläste någon dag senare och fick ändra en hel hög stavfel. Så det förvånar mig verkligen inte om det finns en massa språkliga fel i den! jag har inte ork att läsa igenom det nu, för jag vill inte återuppleva det igen. Så jag är glad om någonting är språkligt korrekt där... men för andra inlägg finns inga sådana ursäkter.

Jag fick aldrig lära mig använda "dom" i skolan. Det sades vara fel, det skulle vara de eller dem men vi fick inte lära oss varför, bara att det skulle vara så. När använder man "dom" då? Är inte det slang eller något?
Annie Stumle

2013-10-30 @ 12:49:44
Postat av: Kim

"Dom" är mer talspråk. Och visst kan man skriva dom. Det tycker jag i alla fall. Andra tycker inte det. Men "dom" är som sagt mer talspråk.

Om man är osäker på om man ska skriva "de" eller "dem" är det alltid bättre att välja "de".

Vi lär så länge vi lever! Hittade en till länk som kan vara användbar! http://www.weibull-ord.se/de-dem-eller-dom/

2013-11-06 @ 11:18:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0