Ang. Kastrering

Jag fick en kommentar på förra inlägget, och vill bara förklara för vem det nu var som skrev kommentaren, hur det där med katter fungerar.

Vissa katter kissar inne då de löper/då honorna omkring löper. Då börjar ovanan samtidigt som det första löpet (om man har en honkatt). Vår katt började i samband med att jag och min sambo började jobba sena kvällar. Om du googlar så kommer du att märka att de flesta kattproblem med kissande inomhus är stressrelaterade, inte relaterade till kattens kön.

Hur vet man det? Jo, man testar helt enkelt genom att få katten att tro att den är kastrerad. Hur gör man det? Jo, med p-piller. Fortsätter problemet så hjälper det inte heller att kastrera ordentligt, för p-piller har exakt samma effekt på katten. men eftersom att man inte bör ha en katt på p-piller ett längre tag så slutade vi med den behandlingen på vår katthona.

Enligt de tre vetrinärer vi pratat med skulle en kastrering vara helt onödig, eftersom att beteendet är utlöst av någon form av stress. Katter är känsliga djur. Det kan räcka med att man möblerar om, så börjar en innekatt kissa inne. Av osäkerhet och stress, för att reviret förändras. En förändring brukar utlösa beteendet. I vårt fall hade katten redan blivit könsmogen då beteendet började, så det var inte i samband med hennes löp. Det började efter att jag arbetade kvällar och helger.

Hur man får bort ett beteende är däremot svårare. Vår idiot till vetrinär ordinerade (vilket går att läsa i tidigare inlägg precis som allt ovanstående gör) lugnande medel, antideppressiva och ledvärksmedicin för hundar. Vi har testat lugnande men märkte inget resultat. Vi försöker att aktivera katten mer (eftersom att det är en innekatt har hon ingen möjlighet att jaga). Vi försöker undvika beteendet i största möjliga mån, dvs flytta sådant hon kissar på. Hon kissar nämnligen bara på vissa material i ett visst rum. Genom att hålla koll på henne lyfter vi henne också till lådan  då vi märker att hon tänker kissa någon annanstans.

Det är väldigt kul att höra att läsare vill hjälpa till, men efter ett halvår med problemet har vi fått vad som känns som alla tips minst ett dussin gånger. Vi har testat allt. Vi har några saker kvar att testa. Just nu är jag hemma med djurren väldigt mycket, och det finns en chans att bara det kan få henne att sluta upp.

Tack för omtanken, men läs gärna tidigare inlägg innan ni skickar in välvilliga tips om vårt problem :-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0