Valpkurs

Det här med valpkurs är verkligen, verkligen att rekomendera. Särskilt kanske för stora raser, såsom Lady, leonbergern Jonas som går samma kurs, grand danoisen vars namn jag inte kan erinra mig m.f. Stora hundar är ju klumpigare och kan bli mycket farliga om de inte socialiseras, lär sig umgås med människor och andra hundar. Och var är en bättre plats att socialiseras på, än omgiven av andra vovvar i samma ålder? Massvis med människor, orädda och duktiga. Och en instruktör (eller två, vilket vi har)  som håller ett vakande öga och talar om för oss vad hundarna gör och varför.

Mamma blev mycket imponerad över då instruktören vände sig mot sin kollega och frågade: Hur leker en golden retriver? Hur leker en rottweiler? Hur leker en... osv. Hon pekade ut de olika lekjstilarna på valparna som yumlade runt omkring oss. I slutet fick även Bonita vara med och leka med valparna, och instruktören pekade ut typiska rottisdrag hos henne och jämförde med instruktörens egen hund, en schäfer/goldenkorsning. Generellt är rottweiler brottare. De vill ligga i en ormgrop och tugga på varandra eftersom att de inte är lika uthålliga som en golden. Springer de, försöker de bita varandra i ben och kinder. Blir det för våldsamt säger deras lekkamrater ifrån. Golden, vill springa, springa, springa, skutta, skutta skutta, och kasta sig ner på marken. Det är mer "ta fatt" än brottning. Det blev extra tydligt när Lady och Bonita började leka bara de två. Instruktören påpekade det. Sa att Lady gör exakt som Bonita, och antagligen är det Bonita som lärt henne hur man ska göra.

Jag kände att vi fick mycket bekräftelse när vi var på kursen med Lady. Att vi gör rätt med henne, är på rätt väg. Trots att vi båda två är mycket självlärda och hämtar det mesta vi vet ut böcker. Och som Instruktören sa, Lady är en väldigt lätt hund, lättlärd och lätt att få kontakt med. Just nu ligger hon och sover i soffan. Hon har inte haltat sedan förra veckans början, inte ens efter allt lek och bus som blev med Bonita och valparna i lördags.

Men på tal om lek & bus, nu kommer bilder och filmer från veckan innan Lady skadade sig! Det var enb tidig morgon, frost på marken, och valpen sprang som en galning!










































Tänk att den där olydiga besten är samma valp som den här!





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0